top of page

Кобзарю, знов до тебе я приходжу…

8 бер. 2024 р.

210 років минуло від того дня, коли українка-кріпачка дала Україні і світові генія, Пророка… Тарас Шевченко – національний геній і водночас земна людина, в серці якої жила безмежна любов до рідної землі, до рідного народу.

Минуло багато часу з тих часів. Змінилося не одне покоління українців, змінилася сама Україна, та і сьогодні слово Шевченка надихає, об’єднує, а вияв людської любові до Кобзаря розмаїтий: від поезій, портретних галерей, картин до скульптур, пам’ятників… В бібліотеці гімназії для учнів 7-А класу (кл. керівник Марія Юрковська) був проведений літературно-мистецький круїз «Бронзовий родовід генія: пам’ятники Тарасу Шевченку в Україні і за кордоном». Семикласники дізналися про перший пам’ятник Кобзарю, про історії встановлення пам’ятників у різних регіонах України та за кордоном. Доповненням до розповіді були матеріали фотовиставки «Біля пам’ятника Шевченку».

Найменші читайлики, першокласники (1-Б клас, Тетяна Хмарська) дізналися багато цікавого про дитячі роки малого Тараса, мали змогу порівняти різні видання «Кобзаря». А як світились їхні оченята, коли вони декламували вірші!!!

Майже 2 століття минуло, як зазвучало ніжно «садок вишневий коло хати», як зазвучало пророче «врага не буде, супостата». І сьогодні поезія Шевченка лунає з вуст маленьких українців. Молодці!

7-8 березня відбувся шкільний конкурс читців-декламаторів «Сторінками Шевченкового «Кобзаря». 56 учасників (учні 3-9 класів), 56 бачень творчості Шевченка, 56 емоційних і щирих прочитань, адже і сьогодні його полум’яне слово, яке боролося за правду, звучить як заклик до боротьби за нашу свободу.

Перемогу святкували: Ткаченко Максим та Воробець Вікторія (6-В кл.), Ляднова Маргарита (6-Б кл.), Гоменюк Анастасія (5-Б кл.), Бобраніцький Богдан (4-А кл.), Шумілов Іван (4-Б кл.), Бикоріз Поліна (3-Б кл.), Шаровар Варвара (3-А кл.), Науменко Ольга (9-Б кл.), Вишенська Дар’я (8-Б кл.).

Детальніше ознайомитися з життєвим і творчим шляхом Кобзаря допомагає книжкова виставка «Поет живе у пам’яті народу».

Хай же і сьогодні і в наступні роки живе під сонцем України Кобзареве слово, і «Встане Україна

І розвіє тьму неволі.

Світ правди засвітить,

І помоляться на волі

Невольничі діти!»

(Т. Шевченко)



bottom of page